Koolhydraatverslaving, zo kom je er van af.

Heb je altijd trek, wordt je knorrig als je honger hebt en krijg je een licht gevoel? Snaai je veel en lijkt het alsof je lichaam altijd bezig is met het volgende eetmoment? Grote kans dat jij al vaker hebt gegoogled naar het begrip "koolhydraatverslaving". Het gevoel dat je hebt is namelijk een heus begrip onder heel veel mensen! 

Koolhydraten zijn haast synoniem aan lekker eten. Pizza's, brood, chips gebak, pasta's, patat, snoep, koek en fruitsappen zijn lekkere koolhydraatbronnen maar allemaal zeker niet gezond. Deze producten houden je in hun greep en zorgen ervoor dat je door blijft eten. Het is een vicieuze cirkel van honger en teveel eten met alle kilo's en gezondheidsklachten tot gevolg.

Om de mate van je koolhydraat verslaving vast te stellen hebben we een testje gemaakt die gaat uitwijzen in welke mate jij verslaafd bent.

1. Als je koek, snoep of chips eet kun je meestal moeilijk stoppen met eten
2. Eten en drinken beheersen je dag, je denkt al aan het volgende eetmoment tijdens het huidige eetmoment
3. Je drinkt dagelijks frisdrank, fruitsap en light dranken
4. Je komt makkelijk aan en valt gemakkelijk af
5. Je eet dagelijks meerdere koolhydraatrijke maaltijden zoals brood, pasta's of wraps
6. Je gezicht is opgeblazen en/of je hebt een onderkin
7. Je eet iedere week meerdere keren pasta, pizza en/of patat
8. Je gebruikt suiker en/of zoetjes in je koffie of thee
9. Je hebt vaak het gevoel dat je omvalt van de honger
10. Je eet dagelijks snoep en/of kauwgom
11. Je laat vaak winden
12. Je eet veel snacks en weinig groenten
13. Je bent vaak moe, trillerig en hebt weinig energie om te bewegen
14. Als je ergens naar toe gaat neem je altijd iets te eten mee
15. Van eten krijg je een oppepper maar na een uur heb je weer trek
16. Voordat je naar bed gaat pak je nog even iets te eten
17. Je hebt vaak een opgeblazen gevoel
18. Je buik is in verhouding dikker dan de rest van je lijf

De uitslag

0-4 vragen met JA beantwoord:
Gefeliciteerd! Je hebt geen koolhydraatverslaving. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan ook geen gewichtsproblemen. Als je toch wat kilo's kwijt wil dan kun je samen met één van onze coaches kijken hoe en waar jij je eetpatroon kunt aanpassen. Het is verstandig deze test elke paar maanden te doen zodat je blijft controleren of je wel of geen koolhydraatverslaving hebt.

4-8 vragen met JA beantwoord:
Je hebt een lichte koolhydraatverslaving. Om er voor te zorgen dat de verslaving niet verergert is het verstandig je eetpatroon onder de loep te nemen zodat de verslaving afneemt. Vervang koolhydraatrijke producten voor eiwitrijke producten zoals noten, peulvruchten, magere of halfvolle kwark en mager vlees of witvis. Eet er groenten bij, die verzadigen en vullen heel goed.

8-12 vragen met JA beantwoord:
Je hebt een behoorlijke koolhydraatverslaving. Er is een grote kans dat met het verstrijken van de tijd de verslaving toeneemt en dat honger en eten je leven meer gaat beheersen. Gewichtstoename ligt dan op de loer net als gezondheidsklachten. Ga op zoek naar een naar een lange termijn oplossing als je van de koolhydraatverslaving af wil komen. Neem daarvoor contact op met een diëtist of één van onze coaches

12-18 vragen met JA beantwoord:

Je hebt een ernstige koolhydraatverslaving.De koolhydraten zorgen er voor dat je blijft eten en drinken waardoor je in een vicieuze cirkel zit. Het is van belang dat je snel (weer) grip op de situatie krijgt. Maak daarvoor een afspraak met één van onze coaches.

Zo pakken wij een koolhydraatverslaving aan 

Met het dieet van gewichtsbeheersing van A tot Z gaan we in de eerste weken van het dieet "cold turkey". Dit betekent dat je in de eerste fase zo min mogelijk koolhydraten eet. Tijdens deze eerste fase heb je de keuze uit een dieet dat volledig bestaat uit maaltijdvervangers of waarin je 1 maaltijdvervanger vervangt door een maaltijd met groente en eiwitbron zoals vis, vlees, ei of een plantaardige eiwitbron zoals tofu.
Gewichtsbeheersing van A tot Z voeding voor immuunsysteem

In ketose zijn

Het dieet van Gewichtsbeheersing van A tot Z is een ketogeen dieet. Het woord ketogeen is afgeleid van het woord "ketose".
Ketose is een toestand van het lichaam wanneer het niet genoeg glucose heeft om in energie om te zetten. Het lichaam maakt dan ketonen aan. Deze ketonen werken als een geweldige energiebron voor het lichaam en hersenen.

Ketonen worden dus als alternatieve brandstof voor glucose gebruikt. In de meeste lichamen is er voldoende vet aanwezig om als brandstof te dienen. Op deze manier kun je op korte termijn veel vetverlies realiseren en zal spiermassa niet of nauwelijks worden aangetast.

Het is moeilijk

Een koolhydraatverslaving is dan lang niet zo hardnekkig als een drank-, drugs- of rookverslaving maar zo kan het aan het begin misschien wel voelen voor jou. Je kunt je slap, futloos en hongerig voelen. Er zullen moeilijke momenten zijn waarop jouw lichaam schreeuwt om koolhydraten. Het is een soort behoefte waar jij maar moeilijk tegen kunt vechten. Omdat je er lichaam er zo naar verlangt raak je in je hoofd er ook van overtuigd dat je écht die koolhydraten nodig hebt.

Je streefgewicht

Als je je streefgewicht hebt bereikt gaan we samen op zoek naar een passend eetpatroon. Een gezond eetpatroon bevat óók koolhydraten. We gaan je leren hoe je koolhydraten in je eetpatroon past zonder dat je er weer verslaafd aan raakt. Zo leren we je welke koolhydraatbronnen complex zijn en goed voor je lijf.

We geven al onze clienten de mogelijkheid tot gratis nabegeleiding, je hele leven lang. Je komt dan af en toe nog langs op de praktijk om te wegen en te bespreken hoe het met jou en je voeding gaat. Waar nodig sturen we bij en als het nodig is als je toch weer wat kilo's aankomt starten we weer van voren af aan met de maaltijdvervangers en bouwen we weer op naar een normaal eetpatroon.

Neem contact met ons op

Eiwitrijke voeding
door Sandra 15 april 2025
Ontdek de voordelen van eiwitrijk voedsel en krijg praktische tips om eenvoudig meer eiwitten aan je dagelijkse voeding toe te voegen.
Suiker tegenover polyolen
door Rene 12 april 2025
Wat is het verschil tussen suiker en polyolen? Leer hoe beide zoetstoffen werken, wat hun effect is op je lichaam en welke keuze het beste past bij jouw leefstijl.
Een man en vrouw aan het sporten
door Rene 8 april 2025
Twijfel je tussen vet verbranden of spieren opbouwen? Ontdek waarom de combinatie van beide zorgt voor blijvende resultaten en een fitter lichaam – lees de tips van GAZ!
Geeft sporten in de warmte meer resultaat
door Sandra 27 maart 2025
Sporten in de warmte verhoogt je hartslag en laat je flink zweten, maar verbrand je daardoor echt meer vet? Ontdek de voor- en nadelen van hitte tijdens je workout.
Metabolisme
door Rene 20 maart 2025
Ontdek hoe je metabolisme werkt, waarom het zo belangrijk is en hoe je het op natuurlijke wijze kunt stimuleren voor meer energie en vetverbranding.
Collageen
door Rene 18 maart 2025
Collageen wint! Alles over de top 3 supplementen van 2025, nieuwe trends en de groeiende populariteit. Lees hier meer.
Amandelen
door Rene 15 maart 2025
Vezels: de stille kracht achter een gezond lichaam. Ontdek hoe deze onmisbare voedingsstoffen bijdragen aan je spijsvertering, gewicht en algehele welzijn.
Een gezonde aanpak voor als je wilt afvallen na je zwangerschap.
door Sandra 27 februari 2025
Na je zwangerschap weer in vorm? Ontdek een gezonde aanpak voor gewichtsverlies met focus op voeding, beweging en het belang van zelfzorg.
door Rene 23 februari 2025
Is het mogelijk om vet te verbranden op specifieke plekken van je lichaam? Deze blogpost onderzoekt de populaire mythe van plaatselijke vetverbranding en onthult de waarheid achter dit hardnekkige idee. Leer wat wetenschappelijk onderzoek zegt over dit onderwerp en ontdek effectieve strategieën voor algemeen vetverlies en het bereiken van je fitnessdoelen.
Glas water
door Sandra 17 februari 2025
Ontdek de verbazingwekkende voordelen van water die verder gaan dan alleen dorstlessen. Van het verbeteren van je gezondheid en energieniveau tot het bevorderen van gewichtsverlies en een stralende huid, water is een essentieel element voor een vitaal leven. Leer hoe je optimaal kunt profiteren van de kracht van water en je dagelijkse routine kunt veranderen.
Show More