De basis van jouw gezondheid
Als je immuunsysteem goed werkt zul je weinig last van ziekten hebben en voel je je, over het
algemeen, fris en gezond. Dus een optimaal immuunsysteem is zeer belangrijk voor onze gezondheid.
Gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijke manieren om je immuunsysteem sterk te
houden
Het immuunsysteem is de basis van je gezondheid. Het immuunsysteem is eigenlijk ons verdedigingssysteem met als doel indringers tegen te houden. Indringers als virussen, bacteriën en parasieten, maar het immuunsysteem wordt ook ingezet om afvalstoffen en/of zieke lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen.

Werking van het immuunsysteem
Om je hele lichaam te beschermen tegen indringers werken je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel samen en dat heet dan het immuunsysteem.
Vijanden van het immuunsysteem
Zoals er zaken zijn die de werking van het immuunsysteem kunnen bevorderen, zoals voeding en levensstijl, zijn er natuurlijk ook vijanden. Vijanden van het immuunsysteem zijn onder meer stress, roken, overmatig alcohol gebruik, te veel cafeïne, drugsgebruik, medicijnen, transvetten, voedseladditieven, pesticiden en milieuverontreiniging. Maar ook toxines, zware metalen en suikers in onze voeding verzwakken het immuunsysteem.
9 soorten voeding die je immuunsysteem versterken
Deze voedingsmiddelen kunnen de kans op ziekten aanzienlijk verminderen (en ook als je al eenmaal ziek bent de kans op herstel daarvan versnellen). Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten voeding te noemen die je immuunsysteem versterken, maar dit zijn de meest krachtige.
1. Probiotische en prebiotische voeding
Je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. En gezonde bacteriën beschermen je lichaam tegen schadelijke bacteriën. Prebiotica is een verzamelnaam van onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die de groei van goede bacteriën in de dikke darm stimuleren. Probiotica zijn goede bacteriën die leven in je darmen en helpen bij het stimuleren van je immuunsysteem. Pre- en probiotica kunnen de efficiëntie van je immuunsysteem verhogen en de schadelijke bacteriën, gisten en andere micro-organismen tegengaan. Ze helpen ook bij handhaven van de gezondheid van de bekleding van de darmen, die op hun beurt helpen voorkomen dat er ongewenste stoffen “lekken” in het lichaam.
Pre- en probiotica zijn geen voedingsstoffen en ook geen eten. Het innemen van voldoende prebiotica kan via supplementen. Ook zijn er soorten voeding waar probiotica van nature in voorkomen, zoals:
1. Zuurkool
2. Yoghurt en karnemelk
3. Kombucha
4. Kefir
5. Kimchi
6. Miso
7. Gember
8. Tempé
Antibiotica
Antibiotica maakt eigenlijk de hierboven genoemde goede bacteriën dood, daarom is het belangrijk, dat als je een kuur antibiotica genomen hebt, om pre- of probiotica tot je te nemen. Het liefst in redelijk grote hoeveelheden om je darmflora weer op gang te helpen, zodat ons immuunsysteem weer kan herstellen en sterk blijft, dit zou eigenlijk iedere arts moeten weten en toepassen
2. IJzerrijke voeding
IJzer is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Te weinig ijzer kan bijdragen aan anemie (bloedarmoede) en verzwakking van het immuunsysteem. Eet daarom voldoende voeding die ijzer bevat zoals; vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, peulvruchten, noten,
zaden, kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool enz.) en gedroogd fruit.
Het is goed om deze ijzerrijke voeding te combineren met vitamine C, omdat deze de opname van ijzer bevordert.
3. Citrusvrichten
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en mandarijnen zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Vitamine C is ook een antioxidant, die het immuunsysteem helpt bij het bestrijden van virale of bacteriële infecties. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen dit is een goede manier om je immuunsysteem te versterken en de kans op eventuele infecties te verminderen.
Andere goede bronnen met een hoog vitamine C gehalte zijn onder andere paprika’s, guave, donkere bladgroenten, broccoli, bessen, tomaten en papaja.
4. Gember
Duitse wetenschappers ontdekten dat gember je op een gezonde manier doet zweten en op die manier bacteriën en infecties helpt afweren. Gember helpt je om vitaminen en mineralen beter uit je voeding te kunnen opnemen.
Het helpt symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts, zwakte en misselijkheid te verminderen.
De wortel is rijk aan gingerol, een bioactieve stof die helpt bij het verlagen van infecties zoals infecties van de luchtwegen En gember heeft antibacteriële eigenschappen die de groei van verschillende soorten bacteriën (waaronder E. coli, Salmonella en Candida) remmen.
5. Knoflook
Knoflook bevat actieve verbindingen die kunnen helpen infecties te verminderen. Knoflook werkt als een natuurlijk antibioticum, zoals bij schimmelinfecties. Al heel lang wordt knoflook gebruikt tegen bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Knoflook heeft antimicrobiële en antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële en virale infecties.
6. Bessen
Bosbessen, blauwe bessen, bramen, frambozen, er zijn veel soorten bessen. Al vele jaren hebben indianen bessen gebruikt om infecties zoals verkoudheid te behandelen. Bessen zijn een rijke bron van polyfenolen, een groep van heilzame plantaardige stoffen met antimicrobiële eigenschappen. Bessen bevatten ook veel vitamines, vitamine C en B zoals riboflavine, thiamine (B1) en niacine (B3) die ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem.
7. Kokosolie
Over kokosolie is veel discussie; of dit nu wel of niet gezond is. Het oude denken tegen het nieuwe denken. Het oude denken, zoals het Voedingscentrum, zegt nee. Want er zitten onverzadigde vetten in. Het nieuwe denken, zoals Voedingengezondheid.nl, zegt ja. Want ja, er zitten verzadigde vetten in, maar deze zijn van de middellange keten triglyceriden (MCT), dit zijn juist gezonde, middellange ketens, verzadigde vetzuren met antibacteriële eigenschappen.
De meest voorkomende vorm van MCT in kokosolie is laurinezuur, die wordt omgezet in de spijsvertering in een stof die bekend staat als monolaurine. Zowel laurinezuur als monolaurine staat bekend om hun eigenschap om schadelijke virussen, bacteriën en schimmels te doden.
8. Noten en zaden
Over kokosolie is veel discussie; of dit nu wel of niet gezond is. Het oude denken tegen het nieuwe denken. Het oude denken, zoals het Voedingscentrum, zegt nee. Want er zitten onverzadigde vetten in. Het nieuwe denken, zoals Voedingengezondheid.nl, zegt ja. Want ja, er zitten verzadigde vetten in, maar deze zijn van de middellange keten triglyceriden (MCT), dit zijn juist gezonde, middellange ketens, verzadigde vetzuren met antibacteriële eigenschappen.
De meest voorkomende vorm van MCT in kokosolie is laurinezuur, die wordt omgezet in de spijsvertering in een stof die bekend staat als monolaurine. Zowel laurinezuur als monolaurine staat bekend om hun eigenschap om schadelijke virussen, bacteriën en schimmels te doden.
9. Zoete aardappelen
Eén zoete aardappel bevat 0,7 mg vitamine A. Dit is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Vitamine A is goed voor je ogen, het vertraagt het verouderingsproces en verkleint de kans op kanker. Onvoldoende vitamine A kan leiden tot een zwakker immuunsysteem en een hogere gevoeligheid voor infecties.
Naast de zoete aardappelen, zijn er ook andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, onder andere wortelen, donkere groene bladgroenten, romeinse sla, gedroogde abrikozen, rode paprika’s en vis.
Buiten de hierboven genoemde voeding is ook je leefstijl van belang: lach met regelmaat, uit je gevoelens, slaap goed, ga lekker naar het bos of de zee en geniet van het leven zoveel je kan!
Tijdens de eerste fases van het dieet van Gewichtsbeheersing van A tot Z hoef jij je niet druk te maken over de inname van voldoende voedingstoffen, mineralen en vitamines. Je krijgt immers alles wat je lichaam nodig heeft in de vorm van onze gebalanceerde maaltijdvervangers. Na de eerste fases van het dieet ga je samen met je coach opbouwen naar een gezond regulier dieet.
Onze coaches helpen jou met keuzes maken die passen bij jou levenstijl en doelstelling zodat je behaalde resultaten duurzaam zijn en bijdrage aan jouw kwaliteit van leven.
Neem contact met ons op

Is het mogelijk om vet te verbranden op specifieke plekken van je lichaam? Deze blogpost onderzoekt de populaire mythe van plaatselijke vetverbranding en onthult de waarheid achter dit hardnekkige idee. Leer wat wetenschappelijk onderzoek zegt over dit onderwerp en ontdek effectieve strategieën voor algemeen vetverlies en het bereiken van je fitnessdoelen.

Ontdek de verbazingwekkende voordelen van water die verder gaan dan alleen dorstlessen. Van het verbeteren van je gezondheid en energieniveau tot het bevorderen van gewichtsverlies en een stralende huid, water is een essentieel element voor een vitaal leven. Leer hoe je optimaal kunt profiteren van de kracht van water en je dagelijkse routine kunt veranderen.