Afslanken & de menopauze

In deze drieluik over de overgang en afslanken gaan we dieper in op alles wat met de menopauze te maken heeft. Er heerst een ondoorbroken taboe op de overgang en klachten die daarmee gepaard gaan.  Er wordt veelal lacherig over gedaan. Graag gaan we in deel 1 serieus in op de overgang en de klachten die daarmee gepaard gaan. 

Gewichtsbeheersing van A tot Z De menopauze en Afslanken

Weetjes over de overgang

- De leeftijd waarop de menopauze meestal intreedt ligt tussen 45 en 56 jaar (het gemiddelde is 51 jaar)
- Gemiddeld overgangsklachten gedurende een periode van vier jaar optreden, maar dit kan ook langer duren.
- Overgangsklachten treden op bij 8 van de 10 vrouwen en bij 20 procent van hen zijn ze ernstig te noemen.

Wat is de overgang?

De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. Meestal weet je dit een jaar later, omdat de kans dat er dan nog ineens een menstruatie optreedt zeer klein is. De oorzaak van die laatste menstruatie is dat de voorraad van eicellen, die nog een cyclus kunnen genereren, opraakt. Ook de man ervaart vaak klachten rond de middelbare leeftijd. Dit wordt penopauze genoemd. Met de overgang worden de jaren rond de menopauze bedoeld (premenopauze, menopauze, postmenopauze), waarin de hormonen naar een balans zoeken en dit met soms bijbehorende symptomen.⁠

Wat gebeurd er?

Bij veel vrouwen wordt bij het verstrijken der jaren de cyclus steeds korter, omdat de progesteronaanmaak minder goed functioneert. Het progesteronlevel verandert sterk, omdat dit hormoon normaalgesproken piekt na de eisprong (die tijdens de menopauze onregelmatig plaatsvindt). Er zijn diverse verschijnselen die kunnen optreden veroorzaakt door daling van en
schommelingen in het oestrogeen- en progesteronniveau. Bijvoorbeeld wordt de kans op spontaan zwanger worden steeds kleiner en de klachten van oestrogeendominantie groter.

Deze periode van een kortere cyclus kan gevolgd worden door een beduidend langere cyclus, omdat er dan voor het eerst ook cyclussen worden overgeslagen. Oestrogeen speelt een rol bij de verdeling van vet in het lichaam. Bij voldoende oestrogeen (voor de overgang) werd extra vet vooral opgeslagen op de dijen, billen en heupen, maar die vetopslag verplaatst zich, door de overgang, steeds meer naar de buik. Vrouwen krijgen dan een meer mannelijke vetverdeling. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Doordat het niveau van het hormoon oestrogeen gaat dalen, treedt er ook in op andere plaatsen van het lichaam een lichte vermannelijking op. Dit komt omdat het mannelijke hormoon testosteron na de menopauze relatief hoger wordt ten opzichte van oestrogeen.

Het meten van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron is tijdens de overgangsjaren vaak misleidend, omdat de test een momentopname is terwijl de aantallen hormonen nog alle kanten op kunnen gaan.

De symptomen

- Onregelmatige cyclus (kortere/langere cyclus), overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie.
- Opvliegers en (nachtelijk) transpireren, gevoeliger voor temperatuursveranderingen.
- Droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond.
- Veranderende vetverdeling, meer buikvet. Het ontstaat meer op de buik en minder op de
- benen en billen.
- Gewichtstoename

In deel 2 gaan we dieper in op de behandeling van de symptomen. Deel 2 vind je hier.

Eiwitrijke voeding
door Sandra 15 april 2025
Ontdek de voordelen van eiwitrijk voedsel en krijg praktische tips om eenvoudig meer eiwitten aan je dagelijkse voeding toe te voegen.
Suiker tegenover polyolen
door Rene 12 april 2025
Wat is het verschil tussen suiker en polyolen? Leer hoe beide zoetstoffen werken, wat hun effect is op je lichaam en welke keuze het beste past bij jouw leefstijl.
Een man en vrouw aan het sporten
door Rene 8 april 2025
Twijfel je tussen vet verbranden of spieren opbouwen? Ontdek waarom de combinatie van beide zorgt voor blijvende resultaten en een fitter lichaam – lees de tips van GAZ!
Geeft sporten in de warmte meer resultaat
door Sandra 27 maart 2025
Sporten in de warmte verhoogt je hartslag en laat je flink zweten, maar verbrand je daardoor echt meer vet? Ontdek de voor- en nadelen van hitte tijdens je workout.
Metabolisme
door Rene 20 maart 2025
Ontdek hoe je metabolisme werkt, waarom het zo belangrijk is en hoe je het op natuurlijke wijze kunt stimuleren voor meer energie en vetverbranding.
Collageen
door Rene 18 maart 2025
Collageen wint! Alles over de top 3 supplementen van 2025, nieuwe trends en de groeiende populariteit. Lees hier meer.
Amandelen
door Rene 15 maart 2025
Vezels: de stille kracht achter een gezond lichaam. Ontdek hoe deze onmisbare voedingsstoffen bijdragen aan je spijsvertering, gewicht en algehele welzijn.
Een gezonde aanpak voor als je wilt afvallen na je zwangerschap.
door Sandra 27 februari 2025
Na je zwangerschap weer in vorm? Ontdek een gezonde aanpak voor gewichtsverlies met focus op voeding, beweging en het belang van zelfzorg.
door Rene 23 februari 2025
Is het mogelijk om vet te verbranden op specifieke plekken van je lichaam? Deze blogpost onderzoekt de populaire mythe van plaatselijke vetverbranding en onthult de waarheid achter dit hardnekkige idee. Leer wat wetenschappelijk onderzoek zegt over dit onderwerp en ontdek effectieve strategieën voor algemeen vetverlies en het bereiken van je fitnessdoelen.
Glas water
door Sandra 17 februari 2025
Ontdek de verbazingwekkende voordelen van water die verder gaan dan alleen dorstlessen. Van het verbeteren van je gezondheid en energieniveau tot het bevorderen van gewichtsverlies en een stralende huid, water is een essentieel element voor een vitaal leven. Leer hoe je optimaal kunt profiteren van de kracht van water en je dagelijkse routine kunt veranderen.
Show More